Introductie


Welkom

Hallo allemaal, welkom bij Droomsfeer. Ik ben Marco, een hobbymuzikant uit Nederlands-Limburg. Droomsfeer bevat rechtenvrije/royaltyvrije instrumentale achtergrondmuziek, welke gratis kan worden gedownload. Qua stijl zweeft de muziek ergens tussen de volgende genres: Ambient, New Age, Soundscape en Space. De muziek is beschikbaar gesteld onder de meest vrije vorm van de Creative Commons licenties (CC BY 4.0).

Droomsfeer.nl bestaat uit een aantal hoofdpagina’s;
Introductie: een uitgebreid welkomstwoord met informatie over Droomsfeer.
Achtergrondmuziek: alle Droomsfeer muziek die ooit is uitgebracht, in chronologische volgorde.
Geluidslandschappen: alle Droomsfeer soundscapes die ooit zijn uitgebracht, in chronologische volgorde.
Studio: de actuele opstelling van de Droomsfeer muziekstudio.
Nieuws: het Droomsfeer gerelateerde nieuwsoverzicht.
Progressive House en Trance klassiekers: persoonlijke favorieten uit deze muzikale genres.


Toepassingen van achtergrondmuziek

Achtergrondmuziek is onder andere te gebruiken voor: ateliers/galerieën, audioboeken, bijeenkomsten/evenementen (borrels, diners, openingen, recepties, spelletjesavonden, etc.), documentaires, films, horecagelegenheden, instructiefilmpjes/tutorials, kinderdagverblijven, kuuroorden (massage, sauna, spa, etc.), presentaties, podcasts/praatprogramma’s, radio- en televisieprogramma’s, studiesessies, toiletten, vakantiefilmpjes, videogames, vlogs, wachtrijen/wachtruimtes en winkels/winkelcentrums.


Origine en transformatie

Droomsfeer is tot stand gekomen uit de jarenlange persoonlijke interesse voor (hardware) synthesizers, drumcomputers, grooveboxen, sequencers, MIDI-klavieren en effectpedalen. Ergens rond het jaar 2008 kocht ik mijn eerste synthesizer, een Korg TR61 Music Workstation. Destijds aangeschaft in verband met een riante financiële meevaller van de Nederlandse Belastingdienst. En inderdaad, leuker konden ze het niet maken. Uiteindelijk heb ik daardoor een hele plezante hobby gekregen, waar steeds opnieuw iets leuks uit valt te halen.

Inmiddels zijn we alweer een dikke vijftien jaar verder en heeft de muzikale hobby een hele transformatie doorgemaakt. Door de jaren heen heb ik muziek gemaakt in verschillende genres. Hierbij hadden twee stijlen de overhand: elektronische dansmuziek (een mix van House/Techno/Trance) en achtergrondmuziek waarbij het oproepen van sfeer belangrijker is dan compositie/structuur. De aanverwante genres voor de achtergrondmuziek, kunnen benoemd worden als: Ambient, New Age, Soundscape en Space. De laatste drie jaar is de interesse steeds meer richting achtergrondmuziek gegaan. Deze muziekstijl past goed bij mijn algehele persoonlijkheid, en het maken ervan is veelal een rustgevend proces.


Inspiratie: Dan Gibson’s Solitudes, Progressive House en Trance

In tegenstelling tot vele andere synthesizer enthousiastelingen, komt de inspiratie voor het maken van dit soort achtergrondmuziek niet uit de hoek van muzikale grootheden die verwant zijn aan de eerder benoemde genres. Bijvoorbeeld: Biosphere, Boards of Canada, Brian Eno, Enigma, Enya, Jean Michel Jarre, Steve Roach, Klaus Schulze, Tangerine Dream, Vangelis en vele anderen. Als voorbeeld: Jean Michel Jarre én Vangelis, kon ik tot in de puberjaren enkel van de spannende achtergrondmuziekjes uit de kinderserie Bassie en Adriaan. Absolute godslastering natuurlijk, zeker als je dat nog kijkt als puber.

Nee, de inspiratie komt grotendeels voort uit elektronische dansmuziek, voornamelijk uit de periode rond de wisseling van het millennium (1995 t/m 2005). Met name de genres Progressive House en Trance. De typische geluiden en zweverige tussenpassages die daar vaak in terugkomen, vormen de basis van het soort muziek dat je op dit moment kunt terugvinden op deze website. Daarnaast luisterde ik in dat tijdperk graag naar de albums uit de serie Dan Gibson’s Solitudes, waarop zachte muziek en natuurgeluiden worden gecombineerd.


Fantasierijk, sprookjesachtig en futuristisch

Het Nederlandse themapark Efteling zou wellicht een goede thematische omschrijving zijn van mijn muzikale stijl. Een fantasierijke en sprookjesachtige wereld, waar je stiekem wilt blijven overnachten. Alleen is de ticketprijs van de Efteling wat hoger en moet je daar vaak lang wachten in de rij. Alhoewel het soms ook klinkt als een spannende sessie met de roltrap, in een futuristisch winkelcentrum met palmbomen en fonteinen. Inclusief zwoele neonverlichting die weerkaatst op de blinkende marmeren vloer. Het is een mix van ontspanning en euforie, met sporadisch een uitstapje naar iets mystieks.


New Age zonder gekheid

Qua ambiance en compositie/structuur, past Droomsfeer onbetwist in het muzikale New Age genre. Echter staat de muziek volledig los van de westerse spirituele New Age beweging en de aanverwante esoterische vakgebieden/stromingen.

Hier in huize Droomsfeer;
● Groeten we elkaar niet constant met “namasté”.
● Hangen geen glitterplaatjes met Carl Jung erop aan de muur.
● Ruikt het nooit naar smeuïge wietjes of dampende ayahuasca.
● Staan geen hekserijboeken in de kast en hallucinogene zalfjes op tafel.
● Vinden geen occulte rituelen plaats in discokostuums.
● Vertoeft niemand ’s avonds op de bank in een fluoriserend Pikachu-geel yogapakje.
● Liggen geen gekleurde stenen op een plank van zelf gekapt magisch hout uit Tibet, waarmee je via speciale ademhalingstechnieken in contact zou kunnen komen met vliegende kabouters.

Droomsfeer klinkt een beetje zweverig, maar blijft wel met beide voetjes op de grond. Perfect voor als je even wilt ontsnappen aan de dagelijkse realiteit, onder het genot van een bakje thee. Zonder additionele gekheid!


Rechtenvrije distributie

Alle audio van Droomsfeer valt onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal licentie.

De officiële distributiekanalen van Droomsfeer zijn als volgt;
● Deze persoonlijke website.
● Het officiële YouTube kanaal.
● Het officiële SoundCloud profiel.
● Het Nederlandstalige Synthforum.
● Het Engelstalige Ambient Online forum.
● Het Bandcamp profiel van Ambient Online.


Alle afbeeldingen op deze pagina (Introductie) vallen onder de Unsplash licentie.


🥚